Η Κόνιτσα

Η Κόνιτσα, πρωτεύουσα του Δήμου Κονίτσης, είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται στα βόρεια του νομού Ιωαννίνων. ΚόνιτσαΧτισμένη αμφιθεατρικά στο βουνό Γιμνάδι, επισκοπεί την γόνιμη πεδιάδα που βρέχεται από τρία διάσημα ποτάμια: τον Αώο, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο. Σύμβολό της είναι ένα μοναδικό δημιούργημα του μάστορα της πέτρας Ζιώγα Φρόντζο. Είναι μια παραδοσιακή γέφυρα που ξεπροβάλλει λίγο πρίν ο επισκέπτης μπεί στην μικρή πόλη. Επιπλέον είναι μία από τις πιο μεγάλες μονότοξες πέτρινες γέφυρες που υπάρχουν στα βαλκάνια και αντιπροσωπεύει ένα αριστούργημα εκείνης της εποχής που χτίστηκε (1823-1871).

Κανείς δεν έχει αντιληφθεί πόσο κοντά είναι η Δρακόλιμνη Σμόλικα Κόνιτσα στα διάσημα Ζαγοροχώρια και πόσο διαφορετική και αποκαλυπτική είναι η οπτική της περιοχής από εκεί. Η Κόνιτσα μπορεί να θεωρηθεί ώς ένα από τα κέντρα της Ηπείρου σχετικά με “extreme” δραστηριότητες όπως καγιάκ, rafting, παραπέντε κτλ. Έχει ομορφίες που είναι προσεκτικά κρυμμένες και περιμένουν από τον επισκέπτη να τις αποκαλύψει.

Ίσως μπορεί να ακούγεται υπερβολικό αλλά η Χαράδρα Αώου Κόνιτσα εστιάζει το ενδιαφέρον όλων αυτών που αναζητούν την περιπέτεια. Η περιοχή είναι προικισμένη και προσφέρει πολλές επιλογές για αρχάριους αλλά και για έμπειρους κυνηγούς της περιπέτειας. Η πρώτη και ευκολότερη δραστηριότητα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι απλώς να πάει για περπάτημα. Δύο από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές βρίσκονται δίπλα ακριβώς στα δύο ποτάμια. Κάθως ο επισκέπτης ακολουθεί την διαδρομή που είναι αντίθετη στην ροή του ποταμού Αώου, μετά απο περίπου 1,5 ώρες φτάνει στην Μονή Στομίου. Η θέα από εκείνο το σημείο σου κόβει την ανάσα.

Η άλλη διαδρομή στον Βοϊδομάτη είναι πιο εύκολη Γέφυρα Αώουαλλά και πιο συναρπαστική καθώς ξεκινά από το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς και καταλήγει στο μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιότισσας, στο δρόμο που ενώνει την Αρίστη και το Πάπιγκο. Η ίδια διαδρομή μπορεί να ακολουθηθεί και αντίστροφα με την βοήθεια μιας φουσκωτής βάρκας.
Ό Αώος εξυπηρετεί εκείνους που είναι καλοί γνώστες του καγιάκ καθώς θεωρείται από τις πιο δύσκολες διαδρομές. Γέφυρα ΒοιδομάτηΓια αυτόν τον λόγο συγκεντρώνονται έμπειροι “kayakers” από όλο τον κόσμο στα αφρισμένα του νερά. Μία από τις πίο καλές πίστες για αλεξίπτωτα βουνού (παραπέντε) βρίσκεται πάνω ακριβώς από την Κόνιτσα στον λόφο του Προφήτη Ηλία. Είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ο ουρανός της Κόνιτσας να είναι γεμάτος από πολλές πολύχρωμες κουκίδες που αιωρούνται, όταν φυσικά ο καιρός το επιτρέπει. Επιπλέον, δεν πρέπει να παραλήψουμε ότι στην ίδια περιοχή υπάρχουν πολλές εξαιρετικές διαδρομές για ποδήλατα βουνού και ορειβασία.

Η Κόνιτσα, χτισμένη αμφιθεατρικά στην αγγαλιά του Προφήτη Ηλία, ακολουθεί την Ηπειρώτικη αρχιτεκτονική της πέτρας. Ο επισκέπτης καθώς ανεβαίνει στην Άνω Κόνιτσα μπορεί να θαυμάσει τα επιβλητικά πέτρινα σπίτια που χτίστικαν στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Ένα από τα “κοσμήματα” της Κόνιτσας, είναι το σπίτι της Χάμκως, της μητέρας του Αλή Πασά. Η εκκλησία του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο της μικρής πόλης. Δίπλα στην εκκλησία βρίσκεται το άγαλμα του Μητροπολίτη Σεβαστιανού (+1994).

Πρόσβαση

Το ξενοδοχείο μας βρίσκεται στην Κόνιτσα, η οποία βρίσκεται στον Νομό Ιωαννίνων, μόλις 45 λεπτά από την πόλη των Ιωαννίνων. Για να φθάσετε στην Κόνιτσα μπορείτε να ακολουθήσετε τις παρακάτω διαδρομές που έχουν ως αφετηρία τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

Ζαγοροχώρια

Tο Ζαγόρι είναι περιοχή στο Νομό Ιωαννίνων, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην περιοχή υπάρχουν 45 χωριά, τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου. Έχει έκταση περίπου 1,000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αρχίζει από το Νότιο Δυτικό μέρος από το όρος Μιτσικέλι (υψόμετρο 1,810 μ), φθάνει προς βορρά στον Αώο ποταμό και το όρος Τύμφη και ανατολικά μέχρι τον ποταμό Βάρδα στο Μαυροβούνι (υψόμετρο 2,100 μ) κοντά στο Μέτσοβο.

Μαστοροχώρια

Τα Μαστοροχώρια εκτείνονται στο βόρειο τμήμα του Νομού Ιωαννίνων και καταλαμβάνουν έκταση 271.160 στρεμμάτων που αντιπροσωπεύει ποσοστό 5% περίπου των συνολικών εκτάσεων του Νομού Ιωαννίνων και το 35% της ευρύτερης περιφέρειας Κόνιτσας. Χτισμένα δεξιά και αριστερά του Σαραντάπoρου ποταμού φτάνουν μέχρι τις παρυφές του Γράμμου, στα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα.
Ο συνδυασμός της ποικιλομορφίας του ανάγλυφου, των ιδιαίτερων γεωλογικών σχηματισμών, του ποταμού Σαραντάπορου με τα παρακλάδια του Βουρμπιανίτικο, Πιστίλιαπη και Λουψιώτικο (Ντιβοϊκα – Λυγερή) δημιουργεί πολύ ενδιαφέροντα φυσικά τοπία με περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία. Πολλά τα ενδιαφέροντα τοπία και τα ιστορικά αρχιτεκτονικά στοιχεία για τον επισκέπτη. Η εξερεύνηση των μικροτοπίων στα δάση, την υποαλπική ζώνη και τους ποταμούς, η αναζήτηση παλιών εγκαταλειμένων ή κατεστραμμένων χωριών δίνουν πάντα πληροφορίες για τη φύση, την ιστορία της περιοχής και αξέχαστες εμπειρίες για τον επισκέπτη.

Πέτρινα σπίτια, μια πλατεία μοναδικής ομορφιάς με βρύση (1903) στα θεμέλια του κοινοτικού γραφείου, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (1930) και το πετρόχτιστο σχολείο (1927) είναι αξιοπρόσεχτα δείγματα της ντόπιας αρχιτεκτονικής παράδοσης. Την εικόνα συμπληρώνουν το παλιό εξωκκλήσι του Αγίου Αθανασίου στις άκρες του πάνω μαχαλά και η Κοίμηση της Θεοτόκου (1902) στην είσοδο του χωριού. Πρόκειται για εξαιρετικές κατασκευές με αγιογραφικό διάκοσμο.

Οι πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για τον επισκέπτη είναι:

Αρένες

Η ενότητα Πάνω και Κάτω Αρένες και το διπλανό Μπουχέτσι (εντυπωσιακοί ορεινοί όγκοι με κάθετες ορθοπλαγιές που ξεχωρίζουν πάνω από ώριμα δάση οξυάς) – Λίμνη Μουτσάλα και Βρύση Τριακοσάρα. Η περιοχή αυτή αποτελεί ήδη πόλο έλξης μεγάλου αριθμού επισκεπτών. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εγκαταλειμένοι οικισμοί της Θεοτόκου, της Ζέρμας της Λυκόραχης και της Πιστίλιαπης.

Το Αλπικό του Γράμμου

Το γυμνό από δενδρώδη βλάστηση αλπικό τοπίο, είναι ένα από τα μοναδικά και σε τόσο μεγάλη έκταση στη χώρα μας. Το ανάγλυφο είναι αρκετά πολύπλοκο, άλλοτε με ήπιες και άλλοτε με απότομες κλίσεις, διάστικτο με αγριολούλουδα και τρεχούμενα νερά σε βραχώδεις σχηματισμούς. Η διάσχιση του βουνού από την Αετομηλίτσα ή το Πληκάτι προς το χωριό Γράμμος η διαδρομή προς την αλπική λίμνη του Γράμμου και την κορυφή καθώς και το ανέβασμα από το Κεφαλοχώρι προς την παλιά Λυκόραχη και τις Αρένες αποτελούν τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές για τους ορειβάτες και πεζοπόρους. Η θέα από πολλές κορυφές είναι εντυπωσιακή.

Κάμενικ – Γκόλιο – Βαρτζιομπάν – Μπάντρα – Στενό

Βουνά και τοποθεσίες γνωστά από την περίοδο του εμφυλίου και τη γειτονία με τα ατμούχα λουτρά του Αμάραντου (Ίσβορος). Δασωμένα στις παρυφές με κωνοφόρα και φυλλοβόλα, με μεγάλη ποικιλότητα χλωρίδας, η οποία δημιουργεί ανεπανάληπτη ποικιλομορφία χρωμάτων και μορφών στο τοπίο.

Γύφτισα

Εντυπωσιακό βουνό με απόκρημνους βραχώδεις σχηματισμούς που κατεβαίνουν ως το Σαραντάπορο ποταμό. Η εναλλαγή μεταξύ μαύρης πεύκης και οξυάς καθώς και η άπλετη θέα προς τις γύρω κορυφές και το γειτονικό και πάντα χιονισμένο Σμόλιγκα δίνουν μια ανεπανάληπτη εικόνα.